Jarní soutěž časopisu REGENERACE

Ve spolupráci s časopisem Regenerace vyhlašujeme soutěž o naše bambucké máslo. Stačí vyplnit jednoduchou anketu uvnitř článku! Přečte si také o tomto zázračném...

jarni soutez regenerace

Zázračné máslo z Afriky

Máslovník africký, také zvaný karité nebo shea, je strom rostoucí ve střední a středozápadní Africe. Plodem jsou ořechy obsahující olejnaté semeno, z nichž se extrahuje takzvané bambucké máslo neboli máslo karité, které se používá jako potravina a na výrobu kosmetiky.

Karité je v Africe považováno za posvátné, jelikož umožňuje přežít, léčí, používá se k rituálům, během nichž se Afričané máslem mažou. Stromy se ovšem nedají pěstovat na plantážích, rostou pouze ve volné přírodě. Kvetou od ledna do března a dosahují výšky 12–20 metrů, plody jsou bobule připomínající velké švestky. Průměrný výnos z jednoho stromu je 15–20 kilogramů čerstvého ovoce. Máslovník začíná plodit ve věku asi desíti až patnácti let, plné produkce dosahuje kolem třiceti a plodný zůstává asi dvě stě let.

Sklizeň probíhá v souvislosti se starým africkým svátkem Begu, který začíná hody skládajícími se z vylisovaného tuku prvních plodů a z hnědých fazolí. Vyvrchole- ním je složením oběti z nápojů a obětová- ní kohouta pod ebenovým stromem.

Výroba bambuckého másla je v Africe svěřena pouze ženám, které také z jeho prodeje těží. Z toho důvodu se mu říká ženské zlato. Karité slouží ženám v těchto oblastech k ochraně pokožky před horkým větrem, pískem a jemným prachem, jejž přináší vítr.

Použití

Pokožku skvěle vyživuje a hydratuje, kůže si tak zachovává pružnost, jemnost a je zdravá. Bambucké máslo je čisté, neobsahuje žádné přidané látky. Je vhodné pro ošetření té nejcitlivější pokožky trpící lupénkou, dermatitidou či atopickým ekzémem. Těmto kožním potížím můžete předejít pravidelnou aplikací.

Máslo obsahuje přirozeně se vyskytující UV filtr 4. Pro dobře opalující se pokožku je tak tím nejpřírodnějším přípravkem na opalování. Pokud chcete získat silnější přírodní ochranu, je vhodné smíchat bambucké máslo s malinovým nebo jojobovým výtažkem.

Vzhledem k čistému složení bez přidaných látek a také díky šetrnému zpracování je lze použít k ošetření pokožky celého těla i obličeje, má úžasný vliv na suché a poškozené vlasy. Bambucké máslo má široké využití díky vysokému podílu nenasycených mastných kyselin, a to kyseliny olejové, stearové, linolové a palmovité, které se snadno vstřebávají do pokožky a zanechávají ji vláčnou a pružnou. Takovou péči uvítají lidé se všemi typy pleti. Kromě vlhkosti dodává karité pokožce vitamíny D, F, A a E, které jsou přírodními antioxidanty. Obzvlášť poslední dva jmenované udržují pokožku jemnou, pružnou a vitální. Antioxidanty totiž zpomalují proces stárnutí, dodávají kůži elasticitu a zdravější vzhled.

Krémy

Pleťové a tělové krémy z bambuckého másla jsou na našem trhu nejčastěji k dostání v kombinaci s kokosovým, mandlo- vým, meruňkovým či konopným olejem. Dostanete tedy skutečně luxusní krém, který má všestranné využití.

Máslo karité se na slunci nerozpustí, ale když už je zpracované na pleťový krém, je třeba je před sluníčkem chránit. Může zhrudkovatět a nanášení zhrudkovatělého krému je nepříjemné.

Malá inspirace na závěr: už královna Kleopatra věděla o zázračných účincích bambuckého másla a hojně ho využívala právě při péči o pleť a vlasy.

Celý článek z Regenerace

Článek převzat z časopisu Regenerace